13 de març 2007

EL NORUZ i LA PRIMAVERA

El dia 21 de març es celebra el Noruzany nou persa, pels seguidors de mazdeu es el 1376, coincidint amb la coronació de Yazdegerd III el 632 i d'altra banda els bahà'í 164 després de la proclamaciódel Báb el 1844.

També avui dia 21 de març donarem la benvinguda a la primavera

En molts països la salutació que s'utilitza és Ayd-e Norouz Mubarak (mubarak=felicitats) en persa.

A Turquia, la salutació és , Bayraminiz Mubarek/kutlu olsun (en turc) o Cejna we pîroz be (en kurd).

Pels seguidors de la tendència Fasli del calendari zoroastric el Noruz és el primer dia del seu any. Altrament hi ha variants del calendari zoroastric que celebren el Noruz dues vegades, una com el Jamshedi Noruz el 21 de març com l'inici de la primavera, i un segon Noruz al juliol o l'agost. (veure Variacions del Calendari Zoroastric).

Els seguidors de la Fe Bahá'í, una religió originada a l'Irac, celebren aquest dia (anomenant-lo "Naw Rúz";). com una festivitat religiosa que assenyala l'any nou segon del calendari Bahá'í i també coincideix amb el final del dejuni dels Nou Dies. Els bahaíes perses tenen moltes costums relacionades amb ell, però els bahaíes d'altres indrets el celebren com un dia festiu d'acord amb el que assenyalen els costums locals.

Las comunitats bahaíes americanes, per exemple, acostumen a tenir un dinar senzill, acompanyat d'oracions i lectures de l' escriptura bahaí.

Mentre que el Naw Rúz, d'acord amb la lectura, comença l'equinocci de la primavera, los bahaíes el celebren el 21 de març, independentment del dia en que s'escaigui l'equinocci. Aquest dia no és pot treballar ni anar a l'escola.

Documentació obtinguda de: "http://es.wikipedia.org/wiki/Noruz"

Categoria: Wikipedia: Esbós de cultura

Primavera

La primavera és una de les quatre estacions de les zones temperades. També s'anomena primavera d'estiu en contraposició a la primavera d'hivern o tardor. Astronòmicament, comença amb el equinocci de primavera (entre el 20 i el 21 de març en el hemisferi nord, i entre el 22 i el 23 de setembre en l'hemisferi sud), i acaba amb el solstici d'estiu (al voltant del 21 de juny en l'hemisferi nord i el 21 de desembre en l'hemisferi sud).

Característiques

Hi ha un augment progressiu de la temperatura. És el temps del desgel i de les precipitacions moderades, si bè depèn molt del clima de la regió. Poden desencadenar-se fortes tempestes i vents.

És l'estació del renaixement, on broten de nou les plantes caducifolies. Molts animals comencen a aparellar-se en aquesta època. El temps pot ser força canviant.

Simbolisme

Moltes celebracions coincideixen amb l'arribada de la primavera. La deessa romana Flora la simbolitzava. Per a l'art, és l'estació de l'amor i de l'alegria després de la reclusió de l'hivern. Està associada a la vitalitat, a la joventut, la bellesa i el color verd.

En els antics calendaris marcava l'inici de l'any (d'aquí el prefix prima- que s'ha conservat a la paraula). Per això també pot voler dir l'edat, quan es diu d'una persona que té 15 primaveres, per exemple.