26 d’abr. 2008

Setmana Intercultural 2008

El dilluns dia 14 de febrer començà la setmana cultural al CEIP Mare de Déu del Remei d’Alcover, en el decurs de la setmana s’ha dut a terme el “treball intercultural, interdisciplinari i cooperatiu”, anomenat Un cop d’ull al món” Un projecte impulsat des de l’Aula d’acollida i l’equip LIC del Centre i consensuat per tot l’equip docent i adreçat a la totalitat dels alumnes del centre.
El projecte ha treballat: la interculturalitat (conèixer les diferents cultures del centre), a la vegada que ha donat resposta a les noves directrius curriculars, el treball interdisciplinar (s’ha inclòs , i desenvolupat des de totes les àrees crurriculars) i ha fomentat l’ús de les metodologies inclusives com el treball cooperatiu, tots els alumnes hi han participat en igualtat de condicions, aportant cadascú les seves millors competències, tots han sigut protagonistes ja que hi ha hagut aprenentatge entre iguals.
Cada grup classe de tercer a sisè de primària ( nou grups), ha treballat un país diferent: Catalunya, Romania, Índia, Xina. Marroc, Egipte, Mèxic, Argentina i Austràlia, han estat els països escollits per abastar els cinc continents i al mateix temps, fer un cop d’ull al món.
Els alumnes han elaborat un llibre mida din-A3 del país corresponent, que després d’exposar-lo als companys del centre, formarà part de la biblioteca escolar. Tambés’han confeccionat uns murals per exposar-los el dia de Sant Jordi.
Pels més petits, els de cicle inicial i educació infantil, s’ha adequat el treball, a fi que fos més entenedor per a ells. És aquí on s’ha obert l’escola als pares, mares, ex alumnes i persones externes que hi han volgut prendre part.
A cicle inicial l’eix central del treball ha estat el continent Africà. Les activitats s’han iniciat amb els contes , a partir d’ells els pares han fet tallers per donar a conèixer, el menjar, els vestits, l’ornamentació de mans, els pentinats, les danses i les cerimònies pròpies del Marroc i Algèria. Després del tallers els mestres feien un treball i col·loqui a la classe amb els nens.
Els alumnes d’educació Infantil han treballat els vestits i els menjar dels cinc continents, aprofitant la diversitat d’alumnat cada pare i mare, ha fet un taller del menjar més característic del seu país: Catalunya, Rússia, Xina, Japó, Marroc, Algèria, Romania, Brasil i Cuba han sigut els països treballats.
Sens dubte, el claustre de mestres ha assumit un nou repte, una setmana on els protagonistes dels aprenentatges eren els nens i els pares, mentre els mestres, passaven a ser els guies i/o conductors de la tasca.
El sistema de treball obligava a fer noves distribucions de les aules, taules agrupades de forma flexible, segons les necessitats i tanmateix deixava de banda els llibres de text i donava pas a fer ús de tots els recursos a l’abast: biblioteca escolar, aula d’informàtica, aula de ciències, aula d’acollida, menjador... Tots els espais i recursos estaven oberts a la consulta de tots i totes.
Per fer-ho possible el treball s’ha programat i planificat acuradament i inclòs dins la programació anual del centre i a totes les àrees del currículum.
No en va val a dir ha sigut tot un èxit. El tarannà i la disposició del mestres, l’entusiasme en que els alumnes l’han rebut i dut a terme i la generositat i complicitat dels pares i mares, ha fet que el centre respires un aire de germanor i un ambient d’allò més agradable. Una feina ben feta i una nova experiència que recorda l’eslògan que alguns (els ja més granadets), recordareu: el del capità enciam “Els petits canvis són poderosos”
En resum una setmana on la interculturalitat, la inclusió i la cohesió social de la comunitat educativa, ha sigut determinant.
Des de l’aula d’acollida, la comissió del treball Intercultural, l’equip LIC , i l’equip directiu, voldríem acabar fent ús d’un símil: Podríem dir que sols hem proposat una recepta de cuina, tots sabem que de llibres de receptes n’hi ha molts, la clau d’una recepta és que caigui en bones mans, en mans de cuiners disposats a cuinar. I amb bons cuiners i bons comensals és pot fer realitat la recepta.
Cada professional ha fet de bon cuiner, tot millorant la recepta, i els alumnes el perfectes comensals que gaudeixen del plat...
Ara coneixeu l'espai per fer els bons àpats, vosaltres en sou el protagonistes i el mèrit és vostre, protagonistes.
FELICITATS A TOTS I A TOTES!!!! ENDAVANT!!!!
Cosme Garrell i Guiu
T.A.A., coordinador del treball